NOUTĂȚI MAMMUT

Haine, pantofi și accesorii de la -20%

Cum să îngrijești corect lenjeria termică? Te sfătuim noi!

Cum să îngrijești corect lenjeria termică? Te sfătuim noi!
Pentru ca îmbrăcămintea funcțională să își îndeplinească cât mai bine funcția, trebuie să avem grijă de ea și să o curățăm corect. Citiți sfaturile noastre pentru o îngrijire perfectă.

Ce este îmbrăcămintea funcțională?

Îmbrăcămintea funcțională este un tip de îmbrăcăminte de exterior realizată din țesături care au proprietăți specifice în ceea ce privește reglarea temperaturii corpului, confort și protecție împotriva diferitelor influențe meteorologice. Aceste fibre sintetice se usucă mai repede și se încălzesc mai bine și sunt adesea rezistente la vânt și parțial impermeabile, făcându-le o alegere excelentă pentru o varietate de sporturi și activități în aer liber.

Principiul a trei straturi de îmbrăcăminte funcțională

Principiul celor trei straturi este un sistem simplu și funcțional care combină mai multe straturi de îmbrăcăminte funcțională și asigură astfel un confort maxim.

Aceste straturi sunt:

Stratul 1 – Lenjerie termică

Lenjeria termică este primul strat de îmbrăcăminte care intră în contact cu pielea ta. Ajută la reglarea temperaturii corpului, eliminând transpirația de pe piele și menținând-o uscată.

Deoarece îmbrăcămintea termică este confecționată din țesătură cu două straturi, absoarbe mai multă căldură corporală decât ar face un singur strat de îmbrăcăminte. Când este purtată sub haine normale, lenjeria termică poate menține o persoană caldă timp de multe ore într-un mediu rece.

Îmbrăcămintea termică oferă, de asemenea, confort și libertate de mișcare în timpul oricăror activități în aer liber.

Câteva sfaturi pentru lenjerie termică de calitate:

 

Lenjerie termică de damă

 

RECOMANDARE pentru un tricou funcțional cu mânecă lungă: Tricou funcțional pentru femei Dynafit Speed ​​​​Dryarn Longsleeve

Este un tricou termic ușor Dynafit Speed ​​​​Dryarn cu mâneci lungi, ideal ca strat de bază pentru turele alpine și de schi. Datorită greutății sale, va fi apreciat și de alergătorii de trail și de sportivii activi. Materialul elastic funcțional Dynafit Dryarn elimină în mod activ umezeala, astfel încât să nu te răcești când transpiri. Confortul ridicat este sporit deoarece elimină transpirația și tehnologia antibacteriană previne formarea mirosurilor neplăcute.

 Tricou termic cu mâneci lungi Dynafit pentru femei

Tricou funcțional Dynafit Speed Dryarn Longsleeve pentru femei

RECOMANDARE set termic: Set de lenjerie intima funcțională pentru femei Craft Core Dry Baselayer

Setul CRAFT CORE Dry Baselayer se adresează sportivilor orientați spre agrement care caută îmbrăcăminte confortabilă, ușoară și funcțională. Setul de tricou termic cu mâneci lungi și pantaloni termici lungi este confecționat din material textil funcțional subțire, reciclat, cu eliminare eficientă a umezelii. Croiala ergonomica cu cusaturi plate permite o potrivire ideala si libertate maxima de miscare.

set termic Craft Core

Set lenjerie de femei Craft Core Dry Baselayer

Lenjerie termică pentru bărbați

 

RECOMANDARE pantaloni termici: pantaloni termici pentru bărbați Colanți Dynafit Speed ​​​​Dryarn

Pantaloni termici Dynafit Speed ​​​​Dryarn, sunt ideali ca strat de bază pentru schi și tururi de schi. Datorită greutății lor foarte mici, vor fi apreciați și de alergătorii de trail și sportivii activi. Această îmbrăcăminte termică de înaltă calitate pentru bărbați vă va proteja în mod fiabil de răceala și vă va menține confortabil climatul intern al corpului.

Dynafit pantaloni termici

Pantaloni termici Dynafit Speed Dryarn Tights pentru bărbați

RECOMANDARE tricoul termic: tricoul funcțional pentru bărbați Craft PRO Wool Extreme X

CRAFT Pro Wool Extreme X este un tricou funcțional foarte respirabil pentru toți iubitorii sporturilor de iarnă. Amestecul de fibre sintetice cu uscare rapidă și lână merinos suprimă formarea mirosurilor neplăcute, asigură o senzație plăcută de uscăciune și confort maxim. Structura de vafe a tricoului reține eficient căldura. Daca iti doresti confort termic maxim chiar si in timpul activitatilor sportive indelungate, atunci aceasta este o optiune ideala.

lenjerie termica craft

Tricou funcțional de bărbați Craft PRO Wool Extreme X

Stratul 2 – Îmbrăcăminte termoizolatoare

Funcția stratului mijlociu este de a vă asigura că rămâneți cald. În același timp, trebuie să poată transporta umiditatea. Grosimea acestui strat se modifică în funcție de temperatură și vreme.

Pentru al doilea strat, poți alege spre, de exemplu, un hanorac funcțional sau o maletă termică, dar, în același timp, o jachetă de puf poate fi și al doilea strat.

RECOMANDARE: Hanorac funcțional pentru femei Mammut Aconcagua Light ML Hooded

Un strat mijlociu pe care te poți baza în munți înalți și plimbări în natură. Jacheta funcțională Aconcagua Light ML Jacket este potrivită pentru diferite condiții de munte. Materialul ușor, confortabil și flexibil Pontetorto Technostretch, cu respirabilitate ridicată, vă va oferi condiții ideale pentru urcare și coborâre.

hanorac termic albastru Mammut

Hanorac pentru drumeție de damă Mammut Aconcagua Light ML Hooded

Stratul 3 – Jachete și pantaloni impermeabili

Este un strat exterior care te protejeaza de zapada, vant sau ploaie. Este foarte important să înțelegeți că țesătura respirabilă este capabilă să „respire” doar vaporii - nu transpira sub formă lichidă. Dacă observați condens pe interiorul stratului exterior, puteți simți că stratul exterior nu este impermeabil - dar problema poate fi rezolvată adesea cu stratul interior și mijlociu potrivit. Utilizarea corectă a stratului interior și mijlociu este crucială pentru obținerea întregii funcții a stratului exterior. În articolul precedent am discutat despre diferențele dintre pantalonii de drumeție și utilizarea lor în diverse activități în aer liber. Te invităm să îl citești:)

RECOMANDARE:Jachetă impermeabilă pentru bărbați Mountain Equipment Garwhal Jacket

Jacheta impermeabilă Mountain Equipment Garwhal este un strat superior excelent pentru a vă proteja pe vreme nefavorabilă. Membrana superioară Gore-Tex® Paclite® este rezistentă la apă și vânt și foarte respirabilă. Mânecile în formă de con și spatele prelungit fac din această jachetă un companion excelent și pentru alpinisti.

geacă impermeabilă bărbați

Geacă impermeabilă Mountain Equipment Garwhal Jacket pentru bărbați

Îmbrăcăminte termică

Să aruncăm acum o privire mai atentă la primul strat de îmbrăcăminte funcțională, care este lenjeria termică.

Grosimea lenjeriei termice

  • Lenjerie termică subțire

Lenjeria termică subțire elimină foarte bine umezeala și menține pielea uscată. Această îmbrăcăminte este folosită pentru activități de intensitate foarte scăzută în zilele mai calde sau pentru activități de mare intensitate în zilele mai răcoroase. Este potrivit pentru alergare, schi fond sau schi.

  • Lenjerie termică de grosime medie

Lenjeria termică medie este potrivită pentru zilele reci sau foarte reci cu intensitate moderată, când vă mișcați parțial, dar petreci și ceva timp stând sau stând în picioare fără să te miști. De asemenea, este în regulă chiar și la intensitate mare la temperaturi foarte scăzute ale aerului. Este potrivit pentru alergare la temperaturi scăzute, drumeții pe vreme rece, schi și alte activități.

  • Lenjerie termică groasă

Lenjeria termică groasă este potrivită pentru vreme foarte rece. O poti folosi pentru orice tip de activitate, dar mai ales pentru drumeții si expediții.

Materiale pentru lenjerie termică

Majoritatea lenjeriei termice este realizată din două tipuri de țesături: lână merinos și țesături sintetice, cum ar fi polipropilena. Aceste țesături nu absorb foarte bine umezeala, dar o scot, unde se evaporă mai repede și mențin pielea uscată.

Ambele țesături au proprietăți similare: elimină eficient umezeala de pe piele, se usucă mult mai repede decât lenjeria din bumbac și reduc fluctuațiile temperaturii corpului.

  • Sintetic

Multe materiale sintetice diferite sunt folosite pentru lenjeria termică, deoarece elimină bine umezeala și oferă căldură suplimentară. Avantajul materialelor sintetice este capacitatea sa de a se usuca rapid. Cu toate acestea, are și anumite neajunsuri - trebuie spălat după fiecare utilizare activă pentru a nu mirosi.

  • Lâna merino

Lâna merinos este foarte moale și se adaugă la o gamă largă de lenjerie termică. Se foloseste pentru imbracaminte termica mai subtire destinata miscarii active, precum si pentru lenjerie termica mai groasa destinata utilizarii la temperaturi foarte scazute.

Lenjeria termică din lână merinos rezistă foarte bine mirosurilor neplăcute și poate fi purtată în fiecare zi fără spălare timp de o săptămână. Datorită capacității sale de a regla căldura, lâna merinos este o alegere ideală pentru utilizarea pe tot parcursul anului.

Cum să spăl corect lenjeria termică?

Atunci când spălați acest tip de lenjerie, este necesar să respectați o serie de reguli specifice pentru ca lenjeria termică să își păstreze funcțiile la putere maximă cât mai mult timp posibil. În esență, îngrijirea unor astfel de produse este foarte asemănătoare cu spălarea normală a hainelor fine de înaltă calitate. În primul rând, regulile de spălare ar trebui să fie indicate pe etichetă.

Dar să aruncăm o privire asupra elementelor de bază care pot fi urmate la spălarea lenjeriei termice:

  • Nu spălați lenjeria termică la o temperatură mai mare de 40 de grade. Ar putea astfel să-și piardă proprietățile sale unice.
  • De asemenea, ar trebui să setați modul „fără centrifugă”, deoarece apăsarea puternică poate deteriora structura rufelor.
  • Se întâmplă ca lenjeria termică să-și piardă în timp culoarea albă ca zăpada. Nu folosiți niciodată înălbitor sau fierbeți rufe termice. Și-ar pierde astfel nu numai proprietățile, ci și aspectul.
  • Dacă aveți la dispoziție diferite moduri de spălare, setați spălare delicată sau spălare manuală.
  • Spălați lenjeria termică în pudre speciale sau produse lichide. Detergentul standard poate rămâne în celulele țesăturii, reducându-i proprietățile de încălzire. În același timp, nu folosiți produse care conțin clor.
  • De asemenea, este permisă spălarea manuală a lenjeriei termice.

Cum se usucă corect lenjeria termică?

Spălarea corectă a lenjeriei termice este doar jumătate din succes. Încă trebuie să fie uscat corespunzător.

Prin urmare, urmați aceste sfaturi:

  • Lăsați lenjeria termică să se usuce afară sau într-o zonă bine ventilată.
  • Nu  lăsați să se usuce pe un radiator sau alte suprafețe încălzite.
  • Evitați lumina directă a soarelui.
  • Nu călcați lenjeria termică.

Dreamstime.com

Nu subestima alegerea lenjeriei termice de calitate

Lenjeria termică potrivită poate asigura o experiență și mai bună și vă poate proteja sănătatea în timpul fiecărei activități în aer liber, chiar și în zilele mai reci. Înarmați-vă pentru aventurile de iarnă cu îmbrăcăminte funcțională și lenjerie termică de la Outdoorlive.ro Aici vei gasi branduri de calitate precum Ortovox, Mammut, Dynafit, Salewa, dar si multi alti producatori dovediti. Alege din oferta noastră și mergi la munte pentru a aduna experiențele pline de adrenalină care te așteaptă în această iarnă.

Etichete:
Autorul articolului
avatar

K. Mazurikova

O pasionată de activități în aer liber care a iubit sportul încă de când era copil. Activitatea ei preferată este alergarea, dar îi plac și drumețiile până în vârful munților.


Mai multe articole pe blog

newsletter-background

Outdoorlive este online

Urmați-ne

Urmăriți-ne pentru a afla tot ce este important din lumea celor mai bune mărci de outdoor.