Bumbac
- 14. aprilie 2023
- Enciclopedie
Definiție
Bumbacul este o plantă al cărei produs este țesutul de bumbac. Bumbacul este cea mai folosită țesătură naturală pentru producția de îmbrăcăminte la nivel mondial.
Descriere
Țesătura de bumbac este obținută din fibrele care înconjoară semințele plantelor de bumbac, care formează o formațiune rotundă, pufoasă, după coacerea semințelor. Această țesătură este organică din punct de vedere chimic, ceea ce înseamnă că nu conține niciun compus sintetic. Ca fibră naturală, bumbacul este o resursă regenerabilă și este biodegradabil.
Cea mai timpurie producție de bumbac a fost înregistrată în India încă din mileniul V î.Hr. Bumbacul crește în aproape toate regiunile tropicale și subtropicale din întreaga lume, inclusiv SUA, China, India, Uzbekistan, Pakistan, Brazilia și Turcia.
Utilizare
Bumbacul are multe utilizări în diverse industrii. Îl vei găsi în primul rând în industria textilă, unde este folosit pentru a produce îmbrăcăminte, textile pentru casă și alte țesături diverse.
Avantajele bumbacului
- Cel mai mare avantaj al bumbacului este respirabilitatea sa. Prin urmare, este o alegere excelentă pe vreme caldă.
- Datorită naturii sale absorbante, bumbacul este foarte ușor de vopsit și poate fi produs într-o gamă largă de culori.
- Fibra de bumbac nu conține substanțe chimice, deci este foarte hipoalergenică și blândă cu pielea.
- Deoarece este biodegradabil și fabricat din surse naturale, este mult mai ecologic decât variațiile sale sintetice.
Dezavantajele bumbacului
- Este ușor de micșorat, rata de contracție a țesăturii de bumbac este de 4%-10% și este dificil de recuperat după contracție.
- Este mai scump decât materialele sintetice.