NOUTĂȚI MAMMUT

Haine, pantofi și accesorii de la -20%

Cum să alegi un paddleboard? Compararea modelelor și proprietățile acestora

Cum să alegi un paddleboard? Compararea modelelor și proprietățile acestora
Ai de gând să încerci paddleboarding? Te vom sfătui pe ce să te concentrezi atunci când alegi și ce model de paddleboard ti se potrivește.

Sfaturi generale despre cum să alegeți un paddleboard

Dacă doriți să găsiți SUP-ul perfect (stand up paddleboard), gândiți-vă la factori precum experiența anterioară, dimensiunea și forma plăcii, volumul și capacitatea de încărcare. Luați în considerare și modul în care veți depozita și transporta paddleboard-ul. În cele din urmă, nu uitați de accesoriile de care veți avea nevoie pentru a vă face experiența de vâslit mai plăcută.

Tipuri de paddleboard în funcție de utilizare

Paddleboard universal

Acesta este cel mai comun tip de paddleboard. Sunt alegerea perfectă pentru începători. Au lățimea suplimentară pentru o mai mare stabilitate. Acest tip este cel mai potrivit pentru locuri cum ar fi lacurile și iazurile.

În ciuda lățimii lor de obicei mai largi în comparație cu alte tipuri de paddleboards, acestea oferă totuși o manevrabilitate decentă. Datorită dimensiunilor lor, sunt potrivite pentru familiile cu copii sau animale de companie.

Paddleboard pentru yoga

Practicarea yoga pe un paddleboard este o experiență cu totul nouă. Aerul proaspăt în combinație cu apa este un balsam nu numai pentru minte, ci și pentru corp. Această formă de paddleboard este potrivită și pentru exercițiile fizice precum yoga.

Cu toate acestea, recomandăm SUP-urile gonflabile, deoarece stau mai sus în apă decât plăcile de paddle dure.

Sursă: Dreamstime.com

Paddleboard pentru mare - potrivit pentru surfing

Este mai ușor să înveți pe o placă de paddleboard decât pe o placă de surf obișnuită, pentru că atunci când te lovește un val, ești deja în picioare și în echilibru.

Aceste panouri de mare sunt puțin mai scurte și conice, făcându-le agile și receptive la valuri. Vârful lor rotunjit le permite să se întoarcă rapid, făcându-le foarte manevrabile în valuri.

Paddleboard pentru curse

Plăcile cu vâsle de curse sunt destinate paddlerilor care doresc să se angajeze mai activ și mai profesionist în acest sport.

Aceste plăci sunt de obicei mai subțiri și au o față îngustată, ceea ce reduce rezistența aerului și mărește alunecarea pe suprafața apei.

Tipuri de paddleboard in functie de material si depozitare

Paddleboard gonflabil

Plăcile gonflabile sunt construite folosind straturi rezistente din PVC cu cusături în cruce. Aceasta este o opțiune mai accesibilă decât SUP-urile clasice. Alege un paddleboard gonflabil daca esti in calatorie si nu ai mult spatiu pentru a-ti depozita placa, sau daca vrei sa iti transporti placa cu bicicleta, autobuzul sau avionul.

Plăcile gonflabile sunt grozave pentru începători, deoarece sunt foarte rezistente la lovituri și căderi.

Placa gonflabilă cu vâsle se potrivește într-o cutie de transport care are aproximativ dimensiunea unui rucsac mai mare. O poți umfla în 5 până la 10 minute folosind o pompă manuală sau chiar mai repede dacă folosești o pompă electrică.

Sunt extrem de confortabile, dar pot avea performanțe mai scăzute în comparație cu plăcile dure. Sunt mai puțin manevrabile, mai puțin stabile și adesea mai puțin durabile decât plăcile epoxidice, fibră de sticlă sau lemn. Deși sunt ușoare și ieftine, nu sunt întotdeauna cea mai bună alegere.

Sursă: Dreamstime.com

Paddleboard fix

Majoritatea plăcilor dure au un miez de spumă EPS care este acoperit cu fibră de sticlă și epoxid. Este o construcție relativ ușoară, durabilă și accesibilă. Plăcile din fibră de carbon, pe de altă parte, reprezintă o opțiune de înaltă calitate, dar mai scumpă. Poti alege si un SUP din plastic la un pret bun, insa aceste paddleboards sunt foarte grele si nu au performantele altor materiale.

Plăcile rigide oferă cea mai bună performanță pe apă. Se mișcă mai repede, mai lin și cu mai puțin efort decât plăcile gonflabile. Așadar, dacă vâsletul rapid și departe este prioritatea ta, ar fi mai bine să optezi pentru o placă rigidă.

SUP-urile rigide vin într-o gamă mai largă de dimensiuni și forme ajustate fin decât SUP-urile gonflabile, așa că este mai probabil să găsiți un model care vi se potrivește.

Sursă: Dreamstime.com

Tipuri de paddleboard în funcție de parametrii tehnici

Placa cu vâsle trebuie să se potrivească mărimii dvs. Dacă placa nu împinge cantitatea potrivită de apă pentru greutatea ta, nu vei avea un suport bun și placa poate părea instabilă. Volumul plăcii și capacitatea de încărcare sunt doi factori care afectează cât de stabil te vei simți și cât de bine se va mișca placa prin apă.

Volum

Volumul plăcii cu vâsle, exprimat în litri, indică capacitatea plăcii de a pluti cu greutatea de pe ea. Cu cât volumul este mai mare, cu atât placa poate suporta mai multă greutate.

Capacitate de transport

Fiecare panou are o capacitate de încărcare specificată pe care o poate transporta. Când vă gândiți la capacitatea de încărcare, luați în considerare greutatea totală pe care o veți pune pe tablă, inclusiv greutatea corporală și greutatea oricăror echipamente, alimente și apă potabilă pe care o veți transporta.

Tipuri de paddleboard după carenă

Corpul paddleboard-ului joacă un rol major în determinarea performanței plăcii în apă. Majoritatea SUP-urilor au fie o carenă de planing, fie o carenă de deplasare. Cu toate acestea, există și câteva plăci de paddleboard cu design hibrid care combină cele mai bune atribute ale fiecărui tip.

Structura

Corpul este plat și lat, asemănător cu o placă de surf. Este conceput pentru a fi foarte manevrabil. Acest tip de plăci sunt o alegere bună pentru vâslit recreațional, surfing, SUP yoga și apă albă. Sunt mai potrivite pentru începători.

Structură  de deplasare

SUP-urile cu deplasare au o față ascuțită similară unui caiac sau canoe. Acestea taie apa si împing apa lateral in jurul varfului pentru a imbunatati performanta si a crea o plimbare rapida si lina. Eficiența împingerii carenei necesită mai puțin efort decât planarea carenei pentru o paletă, permițându-vă să acoperiți distanțe mai mari la viteze mai mari.

Plăcile cu vâsle cu cocă de deplasare pot fi folosite pentru vâslit de fitness, curse sau vâslit de agrement obișnuit.

Comparația modelelor de paddleboard

Acum că știi ce la ce parametri trebuie să te uiți atunci când alegi, am pregătit pentru tine o comparație a celor mai vândute modele de paddleboard de pe site-ul nostru, inclusiv specificațiile detaliate ale acestora.

Paddleboard Aquamarina Vapor

Este o placă cu vâsle de înaltă calitate, care este destinată atât pentru începători, cât și pentru cei avansați. Îl poți folosi pe lac, dar și pe mare. Paddleboard-ul se caracterizează printr-un volum mare, așa că îi va mulțumi pe cei care caută o plimbare ușoară și au nevoie să ia cu ei o încărcătură mai grea sau doresc să o folosească pentru două sau trei persoane.

O canelură confortabilă din spumă EVA oferă o aderență suplimentară pentru o călătorie în siguranță. Tehnologia de producție Drop Stitch Light asigură ușurința și în același timp o rigiditate extraordinară a paddleboard-ului.

Caracteristici:

  • Capacitate de încărcare: 140 kg
  • Volum: 310 l
  • Presiunea maximă a aerului: 15 psi
  • Cordon elastic reglabil pentru o plasare convenabilă a încărcăturii la bord
  • Ochi cu inel D metalic pentru atașarea ușoară a scaunului pentru caiac
  • Mâner durabil din neopren
  • Supapa cauciucata
  • Ambalaj portabil

Tip:

Nu este recomandat pentru curse, deoarece cu o diferenta mare intre greutate si capacitate de transport, paddleboard-ul devine mai putin manevrabil. De exemplu, o persoana de 70 kg ar trebui să aleagă un paddleboard cu o capacitate de încărcare mai mică pentru a face manevrarea plăcii de paddleboard confortabilă pentru el.

niebieski paddleboard aquamarina vapor

Aquamarina Vapor

Paddleboard gonflabil Hydro Force Oceana

Un alt model este un paddleboard elegant, gonflabil, atât pentru începători, cât și pentru călăreți experimentați. Este destinat în primul rând conducerii confortabile în apă cală și curgătoare. Datorită lățimii și lungimii sale, oferă o stabilitate perfectă. Poate fi folosit și ca caiac datorită scaunului și suportului pentru picioare detașabile.

Puteți împacheta cu ușurință panoul și toate accesoriile într-o geantă de transport.

Caracteristici:

  • Capacitate de încărcare: 120 kg
  • Volum: 265 l
  • Presiunea maximă a aerului: 15 psi
  • Inel în D pe coadă pentru asigurarea liniei de siguranță
  • Cordon elastic reglabil pentru o plasare convenabilă a încărcăturii la bord
  • Canelura din spumă EVA oferă o mai bună aderență și confort
  • Mâner durabil
  • Tehnologie: DROP-STITCH-drop stitch cu două straturi (fibre interne de nailon) pentru o construcție puternică și ușoară
  • Supapă de înaltă presiune pentru umflare mai ușoară

paddleboard hydroforce oceana

Hydroforce Oceana Combo

Paddleboard gonflabil F2 STRATO 11.5 COMBO

Ultimul model pe care vi-l prezentăm este paddleboard-ul multifuncțional F2 Strato Combo, potrivit pentru familii, care combină un paddleboard și un caiac. Vine cu un scaun pentru caiac și o paletă pliabilă din aluminiu din 4 piese. Este incredibil de stabil la suprafață, așa că poate fi folosit atât în picioare, cât și în șezut. Ușor de transportat datorită mânerelor rezistente.

În pachet veți găsi și accesoriile de care veți avea nevoie și anume: o pompă pentru umflare confortabilă, o aripioară centrală detașabilă, un kit de reparații și, bineînțeles, o geantă în care să încapă cu ușurință toate aceste echipamente.

Caracteristici

  • Capacitate de încărcare: 145 kg
  • Volum: 330 l
  • Presiunea maximă a aerului: 15 psi
  • Inel în D pe coadă pentru asigurarea liniei de siguranță
  • Ochi cu inel D metalic pentru atașarea ușoară a scaunului pentru caiac
  • Snur elastic reglabil pentru plasarea confortabilă a încărcăturii la bord
  • Canelura EVA anti-alunecare oferă o mai bună aderență și confort
  • Mâner durabil
  • Stabilitate excelentă
  • Supapă de înaltă presiune pentru umflare mai ușoară
  • Poate transporta cu ușurință doi adulți, un copil sau un câine

f2 paddleboard

F2 STRATO COMBO

Alege un paddleboard și distrează-te

La Outdoorlive.ro, oferim numai cele mai bune mărci de paddleboard din industrie. Indiferent de marca pe care o alegeți de la noi, vă garantăm că veți fi foarte mulțumit și veți avea momente plăcute alături de cei dragi pe apă. Nu așteptați și alegeți un paddleboard sau alt echipament de exterior pentru aventurile voastre de vară.

Etichete:
Autorul articolului
avatar

K. Mazurikova

O pasionată de activități în aer liber care a iubit sportul încă de când era copil. Activitatea ei preferată este alergarea, dar îi plac și drumețiile până în vârful munților.


Mai multe articole pe blog

newsletter-background

Outdoorlive este online

Urmați-ne

Urmăriți-ne pentru a afla tot ce este important din lumea celor mai bune mărci de outdoor.