NOUTĂȚI MAMMUT

Haine, pantofi și accesorii de la -20%

Echipament de alergare: De ce echipament ai nevoie pentru alergare pe traseu?

Echipament de alergare: De ce echipament ai nevoie pentru alergare pe traseu?
Vrei să începi să alergi? Îmbunătățește experiența în acest sport cu echipamentul de alergare potrivit. Consultă ghidul pentru sfaturi utile.

Ce este trail running sau alergarea pe traseu?

​​Trail running, după cum sugerează și numele englezesc, este alergarea pe câmp, dealuri și terenuri agricole, în munți sau alergare de-a lungul plajei. Ori de câte ori alergi pe o suprafață neasfaltată, este o alergare  pe traseu.

Suprafețele tipice sunt drumurile forestiere și de câmp, cu iarbă, pajiștile, potecile simple, drumurile neasfaltate, drumurile din piatră și pietriș, uneori nisip.

Scopul principal și motivația alergării pe traseu este experiența naturii. Spre deosebire de maraton, alergarea nu este despre cel mai bun timp. Din cauza suișurilor și coborâșurilor, alergarea este întotdeauna supusă fluctuațiilor, iar ritmul este rareori același pe tot parcursul alergării. Prin urmare, viteza nu este o prioritate, este mai mult despre autodepășirea și experiența alergării în natură.

Care sunt beneficiile alergării pe traseu?

Trail running aduce beneficii atât pentru corp, cât și pentru minte. În timp ce terenul divers îți va provoca condiția fizică, vei fi, de asemenea, înconjurat de natură liniștitoare.

Privind alergarea din punct de vedere fizic, suprafețele moi ale majorității traseelor ​​sunt mai bune pentru articulații, deoarece absorb o parte din șoc. Respectând un ritm de alergare moderat, puteți, de asemenea, să minimizați sau chiar să evitați unele leziuni comune legate de alergare. Cu urcușuri, coborâșuri, viraj și altitudine mare, alergarea pe traseu va necesita corpul dumneavoastră să lucreze într-un mod mai versatil.

De ce ai nevoie pentru acest tip de alergare ?

Pantofi de alergat

În primul rând, veți avea nevoie de pantofi de alergare de înaltă calitate. Pantofii sunt cea mai importantă parte a echipamentului tău. Pantofii de alergare pe trail trebuie să îndeplinească mai multe cerințe exigente. Trebuie să fie foarte robuști (pentru a rezista la fluctuațiile vremii), trebuie să ofere confort pentru câteva ore de alergare și să nu cântărească mult.


De aceea, pantofii de alergare pentru traseu sunt proiectați puțin diferit față de pantofii de alergare obișnuiți. Terenul accidentat necesită în primul rând durabilitate și robustețe de la pantofi. Tălpile lor sunt adesea puțin mai rigide. În plus, majoritatea pantofilor vin cu un capac de cauciuc în zona vârfurilor care oferă protecție suplimentară. Materialul superior este semnificativ mai rezistent decât pantofii de alergare tradiționali pentru a vă proteja.

Sfatul nostru: pantofi de alergare Salomon

Pantofii de alergare Salomon Speedcross  oferă confort și calitate garantată. Dispun de strângere rapidă Quicklace™ cu o singură strângere în combinație cu sistemul SensiFit™, care înconjoară frumos întregul picior și asigură confort maxim. Branțul antibacterian Ortholite este perfect respirabil si se adapteaza anatomic piciorului. Este susținut de o talpă intermediară cu tehnologie Lightweight Muscle, o combinație dintre cele mai bune materiale de amortizare - spumă EVA preformată și injectată, care asigură amortizare excelentă și suport anatomic. Talpa Contagrip® are o aderență excelentă pe orice suprafață.

męskie buty do biegania

Salomon Speedcross 5

Îmbrăcăminte de alergat

Există două reguli de bază pentru îmbrăcămintea pentru alergare:

  1. Evitați bumbacul

Bumbacul nu este, în general, potrivit pentru îmbrăcămintea sport, deoarece absoarbe transpirația pe care nu o poate disipa rapid. Datorită acestui lucru, vei începe să răcești mai repede. Umiditatea poate duce, de asemenea, la frecări neplăcute ale pielii. Acesta este, evident, ceva pe care doriți să îl evitați pe trasee de mai multe ore.

  1. Luați suficiente haine pentru a reacționa la schimbările de vreme.

Pentru traseele mai lungi la munte, regula este că nu trebuie să ieși niciodată doar în tricou și pantaloni scurți. Mai ales toamna, vremea este imprevizibilă și te poate surprinde neplăcut. Ploile neprevăzute sau fluctuațiile de temperatură, mai ales dacă alergi prin păduri, sunt o întâmplare frecventă în anotimpurile mai reci. Așa că luați pe drum o jachetă impermeabilă pentru alergare, un hanorac pentru alergare sau cel puțin un tricou pentru alergare cu mâneci lungi.

Jachetă impermeabilă Dynafit Alpine GTX Jacket pentru femei

Sfatul nostru: șosete compresive pentru alergare

Șosetele Dynafit No Pain No Gain nu numai că reglează perfect temperatura piciorului, ci și elimină eficient umezeala. Sunt ideali pentru pantofii cu croi jos. Construcția strânsă a șosetelor oferă suport suplimentar și previne eficient abraziunea. Părțilr din zona degetelor și călcâiului cresc respirabilitatea și pielea ta va rămâne uscată chiar și în timpul ascensiunilor intense.

Rucsac de alergare

Un alt echipament esențial pentru alergări mai lungi pe traseu poate fi: un rucsac pentru alergare pe traseu. In functie de durata traseului vă recomandăm un rucsac cu un volum de 2 până la 15 litri.
Puteți alege și o borsetă de alergare, care servește și ca rucsac. Este mai mică decât un rucsac de drumeție, dar mai are loc pentru lucruri esențiale, cum ar fi sticla de apă sau haine de rezervă. Majoritatea acestor rucsacuri au si un compartiment cu fermoar in care îți poți depozita in siguranța cheile, telefonul mobil sau banii.

Sfatul nostru: rucsac de alergare Dynafit Ultra Pro 15

Dacă mergi la o alergare lungă, rucsacul de alergare Dynafit Ultra Pro 15 va fi o alegere excelentă. Un mare plus este carcasa frontală unică, care te va proteja în cazul unei schimbări bruște a vremii. Bretelele de umăr sunt modelate anatomic pentru cea mai bună potrivire. Rucsacul poate fi strâns în jurul pieptului folosind o bandă elastică. Acest sistem este mult mai rapid decât sistemul clasic de cataramă, așa că nu te va reține atunci când vrei să scoți ceva din rucsac.
Rucsacul are multe buzunare exterioare in care poti depozita sticle, batoane energetice sau un telefon. Dacă vremea este toridă, puteți pune cu ușurință un pachet de hidratare în rucsac.

plecak do biegania

Rucsac de alergare Dynafit Ultra 15

Sticlă pentru alergare

Hidratarea adecvată este vitală pentru alergarea sănătoasă pe traseu. Un regim suficient de băut înainte, în timpul și după sfârșit vă ajută și corpul să se regenereze rapid.
Prin urmare, nu uita de sticla sport sau sistemele de hidratare pe care le împachetezi în rucsac.

Ochelari de alergare

Când alergați pe trail, gândiți-vă și la protecția ochilor. Când alergați pe vreme însorită, veți aprecia ochelarii de soare pentru alergare care absorb bine lumina soarelui chiar și la altitudini mai mari. Atunci când alegeți ochelarii, inspirați-vă din articolul nostru anterior, în care vă sfătuim cum să alegeți ochelarii de sport potriviți.

Sfatul nostru: ochelari de soare sport Dynafit Ultra Evo

Ochelarii Dynafit Ultra Evo cântăresc doar 31 de grame, așa că nici nu-i vei simți pe față. Oferă doar ce este mai bun: protecție fiabilă împotriva razelor solare, greutate redusă și vedere clară. Au ochelari de la brandul italian Divel si sunt echipati cu tehnologia Evo, care mărește contrastul si îmbunătățește redarea culorilor, astfel încât vei avea o vedere deplină și clară în orice situație.

Ochelari de soare sport Dynafit Ultra Evo Sunglasses

Lanternă pentru alergare

Mai ales în perioada în care zilele sunt mai scurte și întunericul vine mai repede, vei avea nevoie și de o lanternă pentru alergare pe trail. Alergarea cu o lanternă vă va permite să vedeți mai bine traseul pe care alergați, prevenind astfel posibile accidente, mai ales dacă alergați pe un traseu necunoscut. Alergarea cu o lampă frontală, printre altele, va aduce distracție și aventură alergării :)

Sfatul nostru: farul Petzl Tikkina Hybrid

Lanterna frontală ușoară și compactă Petzl Tikkina este potrivită pentru o gamă largă de activități în aer liber.

Această lanternă hibrid are 3 moduri de iluminare, care depind și de raza de lumină și de durata de viață a bateriei. În modul cel mai puternic, farul strălucește cu o putere de 250 de lumeni și durează aproximativ 2 ore. Pe de altă parte, cu cel mai slab mod de economisire a energiei, are o gamă de aprox. 10 metri și durează 120 de ore foarte respectabile.

led czołówka do biegania

Dreamstime.com

Ceas sport pentru alergare

Datorită unui ceas sport pentru alergare, nu te vei pierde în pădure și vei ști ce fel de vreme vei întâlni, în plus vei avea o imagine de ansamblu asupra activităților tale.

Sfatul nostru: Ceas GPS pentru alergare Garmin Forerunner 245 Music

Dacă sunteți serios să alergați și vă place să ascultați muzică în timp ce alergați, Forerunner 245 vă oferă tot ce aveți nevoie. Ceasul oferă antrenamente pentru începători și profesioniști, cu suport pentru antrenament personalizat și planuri de antrenament adaptive. Forerunner 245 este îmbunătățit cu valori avansate de rulare și funcții care se găseau anterior doar la modelele de ultimă generație.

Echipat standard cu un senzor optic complet integrat pe spatele ceasului cu posibilitatea de extindere cu un monitor extern optional de ritm cardiac (curea de piept) și alți senzori ANT+ pentru alergare.

Ești pregătit pentru noi aventuri pe traseu?

Cu acest echipament esențial de alergare pe traseu, vei avea parte de aventuri și vei fi pregătit pentru orice situație.
Pregătește-te pentru trail running cu OUTDOORLIVE și bucură-te de toate beneficiile pe care le aduce acest sport.

Etichete:
Autorul articolului
avatar

K. Mazurikova

O pasionată de activități în aer liber care a iubit sportul încă de când era copil. Activitatea ei preferată este alergarea, dar îi plac și drumețiile până în vârful munților.


Mai multe articole pe blog

newsletter-background

Outdoorlive este online

Urmați-ne

Urmăriți-ne pentru a afla tot ce este important din lumea celor mai bune mărci de outdoor.