NOUTĂȚI MAMMUT

Haine, pantofi și accesorii de la -20%

Schi alpin pentru începători: Cum să te pregătești și cum să te îmbraci pentru acest sport de iarnă?

Schi alpin pentru începători: Cum să te pregătești și cum să te îmbraci pentru acest sport de iarnă?
Ești atras de magia schiului alpin? În acest articol vom discuta despre ce este skialp-ul, cui îi este destinat acest sport și ce nu trebuie să lipsească din echipamentul de skialp pentru începători.

Ce este schiul alpin?

Skialp este o activitate sportivă de aventură care îmbină schiul cu alpinismul. Mai întâi mergi pe jos sau urci pârtia, iar când ajungi în vârf, schiezi dealul.

Schi alpinismul se desfășoară în afara stațiunilor de schi, în părțile montane nemarcate și nepatrulate. Zăpada nu este întreținută în ele așa cum ar fi în mod normal într-o stațiune, ceea ce face skialp-ul mai solicitant din punct de vedere tehnic și mai periculos.

Schiul alpin necesită multe abilități diferite și echipament de schi de înaltă calitate. Trebuie să alegi schiuri confortabile și de înaltă calitate. De asemenea, trebuie să fiți pregătit pentru pante abrupte de zăpadă, să urci pe stânci cu clăpari de schi sau chiar să urci pe gheață cu schiurile în spate. De asemenea, trebuie să fii conștient de pericolul de avalanșă, vremea în schimbare și condițiile de zăpadă.

Care este diferența dintre skialp și skitouring?

Skitouring sau schi backcountry, așa cum îl numesc unii, de obicei nu implică niciun element de cățărare. Faceți drumeții spre vârf ca o drumeție clasică și apoi schiați înapoi pe deal fără a fi nevoie de frânghii.

Skialp este o combinație de schi de turism și alpinism de iarnă. Te poți deplasa cea mai mare parte a drumului cu curele de alpinism, apoi le schimbi cu crampoane și piolet, frânghie și poți urca până în vârf. În timpul ascensiunii, puteți folosi și cricuri speciale pentru schiuri, care asigură o aderență mai fermă în teren.

Schiul  alpin este mult mai aventuros și necesită un set de abilități mai largi: trebuie să fii un schior și alpinist bun în același timp. Desigur, schiul de turism și schi alpin se suprapun într-o oarecare măsură, iar unele schiuri de turism pot include pasaje scurte de alpinism, dar majoritatea necesită mai puțină îndemânare și dificultate.

skitouring

Dreamstime.com

De ce este skialp atât de popular?

În ciuda dificultății sale, schiatul este un sport care provoacă dependență, orice alpinist pasionat de schi v-ar putea confirma acest lucru.

Iată câteva dintre principalele beneficii:

  • Priveliste care te lasa fara respiratie

Iarna este un moment deosebit de minunat pentru o excursie la munte. Zăpada transformă complet peisajul, acoperind vârfuri muntoase accidentate și păduri dense și verzi. Se creează un fel de atmosferă de basm în care mintea este plăcut relaxată și resetată.

Când mergi la skialp, ajungi în mijlocul naturii și te bucuri de vederi și peisaje excepționale pe care altfel nu le-ai vedea.

  • Evitați aglomerația

Mulți oameni se bucură de schiurile de turism datorită sentimentului de singurătate pe care îl oferă. Nu trebuie să aștepți la cozi lungi pentru telecabină, să te strecori prin mulțimea de oameni pentru un permis de schi, pur și simplu mergi singur sau cu un grup de prieteni și te bucuri de acest sport și de adrenalină.

  • Vei face exerciții cu toți muschi corpului

Schiatul este una dintre puținele activități în care îți exersezi întregul corp. Și când adaugi la asta faptul că trebuie să urci dealul, corpul tău se va obișnui cu adevărat. Vei intari astfel si intari muschii intregului corp, vei pierde kilogramele in plus si vei avea o formă fizică de invidiat.

skialp traseu

Dreamstime.com

Sfaturi pentru un începător: Cum să începi skialp?

Skialp sau schiul alpin reprezintă o adevărată provocare. Este important să te pregătești în mod consecvent și precis. Aceasta înseamnă să ai echipamentul potrivit, să fii într-o condiție fizică bună și să perfecționezi toate abilitățile de care ai nevoie.

Să ne uităm la sfaturi specifice care te vor ajuta dacă ești începător la skialp:

Baza este echipamentul potrivit

În ultimul deceniu, s-au făcut progrese uriașe în ceea ce privește echipamentul de schi. În prezent, veți găsi multe opțiuni când vine vorba de alegerea schiurilor, clăparii de schi, bețelor de schi, rucsacuri de avalanșă, îmbrăcămintei, echipamentelor de siguranță și multe altele.

Prin urmare, este necesar să aflăm ce parametri ar trebui să îndeplinească fiecare categorie individuală, din ce materiale ar trebui să fie făcută și ce nu ar trebui să-i lipsească.

De ce echipament ai nevoie pentru schi alpin?

Cu toate acestea, ne vom ocupa de factorii individuali ai echipamentelor de calitate în alte articole. Acum haideți să vorbim despre ce echipament veți avea nevoie pentru această aventură.

Schiul alpin este o disciplină care necesită echipament. Iată o listă rapidă a echipamentului tehnic de care veți avea nevoie pentru o excursie tipică de schi alpinism:

schiuri pentru schi alpin

Dreamstime.com

Exersează-ți corpul și mintea

Schi alpin, ca majoritatea sporturilor de adrenalină, este o activitate foarte solicitantă din punct de vedere fizic. Este esențial ca un începător care dorește să se angajeze în această activitate să-și antreneze corpul și rezistența și apoi să se pregătească suficient pentru această activitate.

Vă recomandăm să încercați escalada în sine. La început, o persoană poate descoperi că are nevoie de pauze mai dese și, de asemenea, că îl dor picioarele și după câteva minute de urcare. Cu toate acestea, în timp, se va îmbunătăți până când va reuși să urce în vârf fără prea multă ezitare.

Nu încercați niciodată schi alpinism pentru prima dată pe un traseu foarte dificil. Exersează abilitățile într-un mediu sigur și fii încrezător înainte de a ajunge pe dealul mare.

Faceți cursul

Cel mai bun, mai rapid și mai sigur mod de a dobândi cunoștințele necesare este să urmezi un curs la o instituție de renume și să înveți în domeniu de la experți profesioniști. Multe organizații oferă cursuri de lungimi diferite care combină predarea la clasă cu cea pe teren. Cursurile specifice se concentrează pe abilități specifice (de exemplu, salvarea crevaselor). Ele oferă întreaga gamă de abilități de care aveți nevoie pentru a călători singur.

Învață poziția corectă

Când urcați pe pante abrupte, postura nu trebuie să fie prea îndoită în talie și trebuie să fie cât mai dreaptă. Pentru a obține cele mai bune rezultate la alpinism, este esențial să te simți relaxat și, de asemenea, să menții un corp relaxat. Când purtați schiuri, este important ca poziția picioarelor să fie exact în mijlocul schiurilor și ca tot piciorul să se deplaseze înainte, nu doar piciorul și genunchiul.

Cum să te îmbraci pentru skialp?

Stratificarea hainelor este cheia. Pe lângă lenjeria termică și un strat mijlociu, nu uitați să folosiți o jachetă impermeabilă de înaltă calitate, care vă va proteja de vremea rea. În partea de sus, s-ar putea să vă simțiți transpirat și înfierbântat. Dar odată ce vă opriți pentru a vă odihni puteți răci rapid dacă nu aveți hainele adecvate. Purtați o jachetă ușoară și îmbrăcați-o ori de câte ori vă opriți.

Alegeți în principal lână merino sau poliester, care izolează eficient căldura și vă mențin uscat.

Pentru că aveți nevoie de mai multe lucruri cum ar fi, apă și câteva gustări în excursiile la schi, veți avea nevoie și de un rucsac pentru a vă purta toate lucrurile. Alegeți un rucsac skialp ușor, suficient de mare pentru a ține lucrurile esențiale.

Achiziționați și o lanternă frontală, deoarece skialp are loc adesea în întuneric sau amurg. În același timp, fiți pregătiți pentru situații de urgență cu un bivuac și o trusă mică de prim ajutor.

Trasee simple de schi pentru începători

Slovacia și țările din jur oferă multe locuri bune unde puteți face schiuri sau schi. Acest lucru se datorează în principal numărului mare de lanțuri muntoase, dealuri și terenuri cu diferite grade de dificultate. Chiar și începătorii cărora le este frică de traseele provocatoare pot veni cu siguranță pe cont propriu. Aici sunt câțiva dintre ei.

Skialp Slovacia

Skialp munții Tatra

Dacă sunteți începător în schi de turism și schi, uitați de dealurile provocatoare din Tatra Înaltă pentru moment. Locațiile de schi alpinism situate acolo sunt doar pentru schi alpiniști avansați.

Cu toate acestea, puteți face drumeții la vale până la cabane, care sunt bine marcate și prezintă doar un pericol minim de avalanșă. Acestea sunt, de exemplu, locațiile Veľká Studená dolina Zbojnícka chata, sau Malá Studená dolina – Téryho chata. Necesită mai mult timp până ajungeți la ele, dar în schimb vă veți bucura de mediul pitoresc Tatra și, în același timp, de o coborâre plăcută în jos.

tatranska lomnica

Tatry.sk

Skialp Jasna

Acest teren este potrivit pentru toți începătorii care nu îndrăznesc încă să coboare la vale pe teren complet neîngrijit. De la Bielá púte, urmați indicatorul turistic galben până la intersecția Tri Vody, unde veți coti pe traseul roșu și veți lua traversa pentru a ajunge la stația superioară a telecabinei Brhliská. Cu toate acestea, dacă credeți că acest traseu este scurt, puteți prelungi secțiunea sub frânghiile vechii pome și puteți face drumeții până la cazanul Dereš, apoi traversați până la Lukova.

Acest loc oferă o experiență plăcută de schi/schituring pentru începători, unde nu trebuie să vă faceți griji pentru condițiile dificile de zăpadă sau avalanșe.

 skialp jasna

Jasna.sk

Salatin skialp 

Este o vale din partea Oravei a Tatrelor de Vest, în care se poate practica oficial schi alpinism. Jgheabul central care duce la șaua dintre cele două vârfuri ale Salatínului este un loc potrivit unde puteți cunoaște schiul alpin și alpinismul împreună. Vei exersa folosind crampoane și piolet.

Nu vă așteptați să fiți singur în acest loc, deoarece acest loc este foarte căutat și popular atât pentru începători, cât și pentru alpiniștii mai avansați în schi, dar acesta este mai mult un avantaj pentru un începător.

Skialp în străinătate

Wildalpen - skialp Austria

Este o experiență în aer liber în Austria din apropiere. Începe în Frein an der Murz. Este un deal de skialp ideal pentru incepatori deoarece are pante si coborari usoare, iar in padurea rara veti gasi un traseu potrivit pentru aproape orice vreme, chiar si imediat dupa ce a nins.

wildalpen

Tulenipasy.cz

Munții Jeseníky - schi alpin Cehia

Munții Jeseníky sunt al doilea lanț muntos ca mărime din Republica Cehă, oferă o serie de pârtii de schi de diferite dificultati. Veți găsi, de asemenea, trasee relativ ușoare pentru începătorii care, totuși, au stăpânit schiul alpin pe pârtii îngrijite de toate nivelurile de dificultate și doresc să arunce o privire asupra acestui sport de adrenalină. Cu toate acestea, pârtiile de schi din Jeseníky durează mult - aproximativ 6 ore chiar și cu pauze, așa că trebuie să fii în formă bună pentru ele.

Să nu îți fie frică să începi

Alpinismul și schiatul sunt o modalitate interesantă de a explora munții, vârfurile și pistele impresionante într-un mediu montan curat. Combină o serie de abilități diferite, inclusiv drumeții sau alpinism.

Deși la început poate părea un sport dificil, există multe trasee și modalități de a începe cu el și te poți dezvolta treptat până la asemenea proporții încât să aștepți cu nerăbdare activitățile de schi an de an. Nu ezita și decide-te pentru această activitate în aer liber, care te va face să iubești și mai mult iarna.

Etichete:
Autorul articolului
avatar

K. Mazurikova

O pasionată de activități în aer liber care a iubit sportul încă de când era copil. Activitatea ei preferată este alergarea, dar îi plac și drumețiile până în vârful munților.


Mai multe articole pe blog

newsletter-background

Outdoorlive este online

Urmați-ne

Urmăriți-ne pentru a afla tot ce este important din lumea celor mai bune mărci de outdoor.