NOUTĂȚI MAMMUT

Haine, pantofi și accesorii de la -20%

Știi cum să alegi corect seturile de via ferrata? Inspiră-te aici!

Știi cum să alegi corect seturile de via ferrata? Inspiră-te aici!
Via ferrata este o aventură fascinantă care necesită un echipament de calitate. În acest articol, vă vom sfătui cum să alegeți corect un set de via ferrata pentru siguranța dvs.

Echipamentul pentru via ferrata care te ține în siguranță

Via ferrata utilizează un set specific de echipamente concepute pentru a vă proteja de toate scenariile posibile. Principalele părți ale echipamentului includ seturi de via ferrata, cască, ham pentru cățărare, dispozitiv de protecție împotriva căderii și mănuși. Cu toate acestea, nu trebuie să uitați de pantofii robuști, care nu vor cădea din picioare și vă vor aduce o senzație de lejeritate și confort.

Îmbrăcăminte pentru traseul via ferrata

În funcție de perioada anului în care mergi pe via ferrata, poți alege din mai multe tipuri de îmbrăcăminte. În orice caz, în rucsac nu trebuie să îți lipsească un tricou cu mâneci scurte sau lungi. Pe vreme rece sau umedă, recomandăm îmbrăcămintea de exterior funcțională, ușoară și respirabilă. Pentru că, deși s-ar putea să transpiri la urcare, nu vrei să răcești mai târziu la coborâre. Pantaloni lungi sau pantaloni scurți softshell sunt, de asemenea, o idee excelentă.

Pantofi pentru via ferrata

Stânca pe care o vei urca poate fi aspră și neuniformă, așa că îți recomandăm să investești în încălțăminte de bună calitate și sigură. Alegerea încălțămintei potrivite pentru via ferrata depinde de factori precum terenul, lungimea și tehnica traseului.

Pantofii ferata ar trebui să aibă o talpă suficient de fermă pentru a susține piciorul, deoarece vei petrece mult timp stând pe marginile unor pietre mici, scări și cabluri de oțel. În același timp, însă, trebuie să fie extrem de durabil pentru a face față stâncilor mai ascuțite sau a terenurilor mai complicate.

Daca mergi pe ascensiuni sau coborari mai solicitante sau daca ascensiunea face parte dintr-o drumetie mai lunga, alege in acelasi timp si pantofi cu suport pentru glezna.

SFATUL NOSTRU: Pantofi pentru drumeție La Sportiva Boulder X

Acești pantofi sunt cu adevărat polivalenți și îi vei aprecia mai ales atunci când faci drumeții în pădure și zone stâncoase. Datorită șiretului de cățărare de la vârf inspirat din proiectul Mythos, încălțămintea de drumeție La Sportiva Boulder X este ideală pentru via ferrata, unde oferă aderență mare și stabilitate maximă. Sistemul patentat Impact Brake System crește puterea de frânare și stabilitatea la coborâri. Partea superioară din piele de căprioară velur este completată de o zonă de protecție cauciucată pe tot perimetrul, care conferă pantofului o rezistență mai mare la abraziune, dar și la pătrunderea noroiului, apei etc.

 la sportiva boulder x

Încălțăminte de drumeție La Sportiva Boulder X pentru damă

Set pentru Via Ferrata

Pentru a asigura o conexiune sigură între hamul și frânghia de cățărare, aveți nevoie de un echipament numit set Ferrata. Aceste seturi, concepute special pentru via ferrata, includ un amortizor de cădere, care are sarcina de a amortiza o eventuală cădere. Când are loc o cădere, amortizorul se rupe, energia de impact este absorbită și căderea este astfel încetinită dinamic. O altă parte a setului pentru Via Ferrata este reprezentată de carabinierele de palmă, care au un sistem de blocare automată pentru a fi ușor de utilizat.

Principala caracteristică pe care trebuie să o ai în vedere atunci când alegi un set de Via Ferrata este designul carabinei. Pe Via Ferrata va trebui să cuplezi și să decuplezi frecvent carabinele, așa că pentru a nu îți obosi mâinile, mecanismele de blocare ar trebui să fie ușor de manevrat, oferind totuși siguranță.

SFATUL NOSTRU: Frână Ferrata cu amortizor de cădere CT Classic-K Slider

Setul Via ferrata CT Classic-K Slider este echipat cu un absorbant de energie patentat SLIDER cu rupere progresivă. Carabinierele au un inel automat anti-rotație și sunt late, astfel încât sunt ușor de utilizat. Carabinierele sunt echipate și cu o bara de cauciuc Fixbar situată la baza carabinierei, care le împiedică să se roteasca în jurul curelei. Brațele extensibile sunt puternice și elastice în intervalul de 40-70 cm și conectate la absorbantul de energie textil prin intermediul unei curele puternice, care servește și ca un al treilea punct de conectare.

amortizor de cădere

Frână Via Ferrata cu amortizor CT Classic-K Slider

Hamuri pentru Via Ferrata

Un alt echipament de alpinism de bază pentru siguranță pe Via Ferrata este un ham pentru cățărare. Puteți alege, de exemplu, hamuri tip scaun care sunt doar puțin căptușite. Dacă porți cu tine un rucsac mare și greu, îți recomandăm să alegi în schimb un ham pentru întregul corp. În caz de cădere, greutatea rucsacului te poate trage înapoi și te poate răsturna.

Acordă o atenție deosebită montarii echipamentului tăuu de Via Ferrata, astfel încât să îți ofere nu numai siguranță, ci și confort și comoditate, deoarece îl vei purta destul de mult timp. De asemenea, ar trebui să te asiguri că hamul se potrivește la fel de bine cu straturile suplimentare precum și fără.

SFATUL NOSTRU: Ham tip scaun Black Diamond MOMENTUM 

Hamul tip scaun Black Diamond MOMENTUM cu un design modern, distribuie presiunea pe întreaga suprafață a căptușelii, datorită benzii de susținere împărțită în două părți. Pantalonii TrakFIT sunt foarte ușor de ajustat și comozi. Dacă sunteți într-adevăr în căutarea unui ham tip scaun pentru toate tipurile de activități de alpinism, fie pe un perete artificial sau pe un perete mare din munți, cu o căptușeală care se usucă rapid și fabricată dintr-un material rezistent la abraziune în partea superioară, hamul tip scaun Momentum este cea potrivită alegere pentru tine.

ham de cățărare

Ham bărbați Black Diamond MOMENTUM

Mănuși Via Ferrata

Așa cum îți protejezi alte părți ale corpului în timpul cățărării, trebuie să te gândești și la mâinile tale, care în acest caz joacă unul dintre cele mai importante roluri. Mănușile ar trebui să fie un echipament esențial pentru orice aventurier pe via ferrata. Rolul mănușilor de alpinism este de a vă proteja mâinile de frânghii de oțel, pietre ascuțite și alte elemente periculoase care vă pot zgâria sau tăia mâinile.

Mănușile cu jumătate de deget sunt o alegere populară, mai ales în lunile de vară, deoarece reglează mai bine temperatura și în același timp nu afectează dexteritatea. În același timp, alege mănuși care au palma întărită pentru o mai bună protecție și durabilitate.

SFATUL NOSTRU: Mănuși Via Ferrata La Sportiva Ferrata Gloves

Mănușile pentru Via Ferrata și cățărare FERRATA GLOVES de la firma La Sportiva sunt realizate din material ușor și robust. Mănușile sunt respirabile și elastice pe partea din spate a mâinii. Palma este confecționată din piele rezistentă la abraziune. Degetul mare și arătătorul sunt întărite. Buclele pentru degete permit îmbrăcarea și scoaterea mai ușoară. Cureaua de la încheietura mâinii fixează mănușile perfect.

mănuși de alpinism

Mănuși pentru cățărare și Via Ferrata La Sportiva Ferrata Gloves

Cască de alpinism

O altă parte importantă a echipamentului de via ferrata este o cască de alpinism. Ai nevoie de o cască pentru că te vei afla în mare parte pe terenuri de mare altitudine și îți protejează capul nu numai de cădere, ci și de căderea pietrelor care se desprind ocazional de pe stânci.

Este deosebit de important să alegeți o cască care să se potrivească bine și confortabil pe cap. O cască de protecție care se potrivește corect nu ar trebui să vă cadă de pe cap, chiar dacă vă aplecați adânc cu cureaua pentru bărbie desfăcută. Curelele, pe de altă parte, nu ar trebui să vă strângă sau să vă ciupească nicăieri. Vă recomandăm să folosiți o cască specială de alpinism, nu orice altă cască (de exemplu, cască de ciclism, cască de patinaj etc.), deoarece aceasta este de o calitate mai bună și vă va oferi mai multă siguranță în timpul cățărării.

SFATUL NOSTRU: Cască Salewa Pura Helmet

Salewa Pura Helmet este o cască versatilă, puternică și ușoară, care oferă protecție și aderență bună. Are 6 orificii de ventilatie pentru o buna circulatie a aerului si 4 cleme pentru o mai buna atasare a farului. Carcasa ABS și inserția din spumă EPS asigură o protecție eficientă la impact. Datorită butonului de reglare, puteți ajusta casca la forma capului cu o singură mână.

cască de alpinism

Cască alpinism Salewa Pura Helmet

Bonus: Sfaturi pentru excursii pe Via Ferrata în Slovacia și în străinătate

Ferrata HZS Martinské hole

Este o atractivă ferrata din localitatea Martinské hole, în apropiere de orașul Martin. Puteți alege dintre două trasee cu provocări diferite (nivelurile B și C). Când le urcați, veți depăși peste 800 de metri de altitudine. 

Cea mai mare parte a traseului duce de-a lungul unei frânghii fixe de asigurare cu trepte de fier pe teren dificil, uneori umed. Cele mai frumoase locuri din defileu sunt reprezentate de mai multe poduri de lemn, resturi de tuneluri, scări, cascade și, în final, cascada Malý și Veľký.

Via Ferrata Martinské hole

Sursă: http://www.naferraty.sk/index.html

Ferrata Dolomity

În Dolomity se află unele dintre cele mai faimoase și provocatoare Via Ferrata. În timpul Primului Război Mondial, aceste rute au fost construite de soldații italieni pentru a permite trupelor să se deplaseze rapid și în siguranță prin munți.

În timp ce majoritatea vie ferrate din lume au fost construite pentru turism, acestea sunt deosebit de speciale datorită utilizării lor istorice - de-a lungul traseelor ​​încă se mai pot vedea monumente precum tranșee sau piguri (locuințe în pământ, din care iese doar acoperișul).

Via Ferrata Dolomity

Sursă: https://via-ferrata-dolomites.com/

Du-te într-o aventură

Acum că știi ce echipament aveți nevoie pentru a aborda Via Ferrata, nimic nu te împiedică să te decizi să încerci acest sport alimentat cu adrenalină în aer liber. Bucură-te de experiența Via Ferrata datorită echipamentului nostru de înaltă calitate pentru Via Ferrata, pe care îl poți găsi în magazinul nostru Outdoorlive.ro

Etichete:
Autorul articolului
avatar

K. Mazurikova

O pasionată de activități în aer liber care a iubit sportul încă de când era copil. Activitatea ei preferată este alergarea, dar îi plac și drumețiile până în vârful munților.


Mai multe articole pe blog

newsletter-background

Outdoorlive este online

Urmați-ne

Urmăriți-ne pentru a afla tot ce este important din lumea celor mai bune mărci de outdoor.