Fructe liofilizate
- 26. aprilie 2023
- Enciclopedie
Definiție
Când fructele trec prin procesul de liofilizare, este o modalitate de a elimina umezeala, păstrând în același timp valoarea nutritivă. Din acest motiv, multe mărci de produse alimentare folosesc această metodă pentru a conserva alimentele fără a pierde nutrienți. Metoda de uscare prin congelare elimină 98% din umiditate din fructe și legume.
Diferențele dintre liofilizare și uscarea obișnuită a fructelor
Fructe uscate
Uscarea convențională a fructelor, mai ales atunci când se face la temperaturi mai ridicate, poate duce la degradarea vitaminelor și poate reduce beneficiile pe care organismul le obține în urma consumului lor.
Fructe liofilizate
Liofilizarea este mult mai bună la păstrarea formei și culorii fructelor, ceea ce îl poate face să arate mai gustos. Deoarece fructele liofilizate înseamnă că își păstrează mai mult de 90% din nutrienții, sunt la fel de sănătoase ca și fructele proaspete. Acest proces îi mărește și durata de valabilitate, ceea ce înseamnă că poate fi păstrat ani de zile în loc de câteva zile. Fructele liofilizate au, de asemenea, o criză minunată.
Cum funcționează procesul de liofilizare?
Procesul de liofilizare se realizează prin sublimare. Fructul este mai întâi congelat și apoi presurizat. Acest lucru face ca cristalele de gheață să se ridice, trecând rapid din gheață solidă în abur. Acest proces elimină apa mult mai eficient decât uscarea obișnuită.
Continutul de apa si valoarea nutritiva a fructului sunt condensate si conservate fara a afecta structura fructului. Drept urmare, această tehnică de conservare a alimentelor este potrivită în special pentru fructele moi care au un conținut relativ scăzut de zahăr.