Neopren
- 26. aprilie 2023
- Enciclopedie
Definiția
Neoprenul (policloropren) este un cauciuc sintetic care este rezistent la apă, ulei și căldură, făcându-l un bun izolator. Țesătura din neopren este folosită în principal pentru a face costume de neopren, dar se găsește și în îmbrăcămintea de iarnă, cum ar fi mănuși, cizme și jachete.
Descriere
Neoprenul a fost primul cauciuc sintetic de succes creat în 1930. Cauciucul natural era atât de solicitat în anii 1920, încât prețurile au continuat să crească. Cererea a condus la căutarea unui cauciuc sintetic comparabil. În 1930, un chimist DuPont a produs o substanță asemănătoare cauciucului care a devenit neopren.
Neoprenul este extrem de versatil și este folosit în multe produse diferite. Una dintre proprietățile sale este că nu se degradează la fel de repede ca cauciucul natural, așa că este folosit pentru garnituri sau furtunuri.
Neoprenul este, de asemenea, rezistent la foc, astfel că materialul este folosit în izolarea ușilor antifoc sau în mănuși și măști de față. Poate fi folosit si in echipamentele de scufundare deoarece izoleaza bine si este impermeabil.
Cu toate acestea, are și anumite aspecte negative. Deoarece neoprenul este o țesătură sintetică artificială, există multe substanțe chimice implicate în crearea sa. Deșeurile produse în producția de neopren și timpul mai lung necesar pentru a-l descompune sunt adesea considerate singurele sale negative.