NOUTĂȚI MAMMUT

Haine, pantofi și accesorii de la -20%

Protejați-vă vederea: Cum să alegeți ochelarii de sport potriviți pentru diverse activități în aer liber?

Protejați-vă vederea: Cum să alegeți ochelarii de sport potriviți pentru diverse activități în aer liber?
Îți protejezi suficient vederea în timpul sporturilor și activităților în aer liber? Vezi pe ce ar trebui să te concentrezi atunci când alegi ochelari de sport de calitate.

Protecția UV este cheia

Atat vara cat si iarna, este esential sa va protejati ochii de soare. Ochelarii de soare de calitate nu trebuie doar să blocheze razele soarelui, ci și să blocheze radiațiile UV nocive. În funcție de mediul în care practicați sportul preferat, asigurați-vă că alegeți ochelari de soare cu un nivel suficient de protecție. În munți înalți sau pe mare, luminozitatea este deosebit de puternică, așa că veți avea nevoie de o protecție mai puternică.

Diviziunea ochelarilor de soare

Lentilele solare sunt clasificate în cinci categorii care corespund nivelurilor de protecție, de la cel mai slab grad (0) la cel mai puternic (4).

Index 0

Foarte puțin filtrant, lentilele de soare cu indicele 0 nu protejează împotriva radiațiilor UV și au doar o utilizare estetică.

Index 1

Acest nivel este potrivit pentru lumina soarelui slabă. Asigură o protecție suficientă împotriva radiațiilor UV numai în lumina soarelui slabă. Ochelarii cu indicele 1 sunt destinati, de exemplu, zilelor innorate sau activitatilor in pădure, precum ciclismul montan sau drumetiile.

Index 2

Acesta este un nivel care oferă deja protecție normală în zilele însorite clasice, dar nu în condiții extreme, cum ar fi atunci când soarele se reflectă în apă în timpul sporturilor acvatice. Prin urmare, sunt potriviți pentru ciclism sau drumeții la altitudini mai mici.

Index 3

Ochelarii din aceasta categorie ofera protectie de peste 90% impotriva razelor soarelui si sunt aliati perfecti pentru o zi pe muntii inalti. Același lucru este valabil și pentru sporturile nautice, cum ar fi yachtingul, canotajul sau paddleboardingul.

Index 4

Aceștia sunt cei mai puternici ochelari de soare ideali pentru condiții cu o lumină puternică la munte unde este zăpadă, apă sau în deșert. Prin urmare, veți folosi acești ochelari de soare mai ales în condiții extreme.

Culoarea lentilelor ochelarilor de soare

Atunci când alegeți o nuanță, trebuie să vă asigurați că lentilele nu sunt prea întunecate. Intensitatea și culoarea trebuie să se potrivească cu tipul, luminozitatea așteptată și condițiile din jur.

Cu toate acestea, alegerea nuanței este o alegere personală, deoarece culoarea lentilelor nu are niciun efect asupra capacității acestora de a bloca radiațiile UV. Deci, alegerea tipului potrivit de nuanță va varia de la persoană la persoană, deoarece toți percepem nuanțele foarte diferit.

Care sunt culorile comune ale lentilelor și utilizările lor?

  • Gri

Griul este o nuanță neutră care reduce strălucirea și vă permite să percepeți culorile în forma lor cea mai pură. Lentilele gri sunt excelente pentru condus și sporturi precum golf, alergare sau ciclism.

  • Verde

Nuanțele verzi reduc strălucirea, oferind în același timp contrast ridicat și claritate vizuală. Nuanțele de verde pot reduce oboseala ochilor și sunt ideale pentru sporturi precum tenis, baseball sau golf.

  • Galben și oranj

Nuanțele de galben și portocaliu sporesc lumina și sunt o alegere excelentă pentru vizibilitate scăzută sau condiții înnorate. Ele oferă percepția perfectă a contrastului și profunzimii. Cu toate acestea, nu sunt potrivite pentru vreme însorită sau medii cu strălucire mare. Deși pot crește claritatea vizuală, pot provoca și distorsiuni ale culorii.

  • Chihlimbar și maro

Nuanțele de chihlimbar și maro reduc strălucirea și îți luminează vederea în zilele înnorate. Prin blocarea luminii albastre, acestea cresc contrastul și claritatea vederii, în special pe fundal verde și albastru. Sunt culori versatile și se potrivesc diferitelor condiții meteorologice. Luați în considerare alegerea nuanțelor de chihlimbar și maro pentru sporturi precum pescuit, baseball, golf, vânătoare, ciclism și sporturi acvatice.

  • Roz și roșu

Nuanțele roz cresc contrastul prin blocarea luminii albastre. Aceste nuanțe sunt cunoscute că calmează ochii și oferă confort pentru purtarea prelungită.

soczewki okularów polaryzacyjnych

Dreamstime.com

Materiale pentru lentilele ochelarilor de soare

  • Policarbonat

Lentilele din policarbonat sunt mai subțiri și mai ușoare decât lentilele tradiționale din plastic. De asemenea, sunt de până la 10 ori mai rezistente la impact decât lentilele din sticlă sau plastic. Prin urmare, policarbonatul a devenit un material popular pentru ochelarii de protecție și sport.

  • Sticlă

Lentilele de sticlă oferă o claritate optică excelentă și rezistență la zgârieturi. Cu toate acestea, sunt mai grele și mai scumpe.

  • Poliuretan

Poliuretanul oferă o rezistență excelentă la impact și o claritate optică excelentă. Este flexibil și ușor, dar și mai scump.

  • Acril

Acrilul este o alternativă mai ieftină. Este mai puțin durabil și nu la fel de transparent ca policarbonatul sau sticla.

Caracteristicile lentilelor ochelarilor de soare

Există diferite tratamente pe sticlă, fiecare dintre ele corespunde unei nevoi specifice. În funcție de sport, un tratament al lentilelor bine ales poate contribui la o experiență sportivă mai bună și mai sigură.

Ochelari de soare polarizați

Când lumina se reflectă pe suprafețe plane, cum ar fi apa, zăpada, sticla, nisipul sau pavajul, ea este reflectată perpendicular pe acea suprafață. Această strălucire reflexivă este foarte intensă și are potențialul de a provoca iritații crescute ale ochilor, oboseală oculară și, în unele cazuri, vedere redusă.

Polarizarea elimină strălucirea obiectelor reflectorizante, ajutând la claritatea vizuală. Lentilele polarizate sunt populare în rândul sportivilor pentru sporturile în aer liber, deoarece reduc strălucirea, permițând sportivilor să ia decizii clare în condiții de lumină puternică.
Sunt potrivite în special pentru sporturi nautice, ciclism și condus, unde există un grad ridicat de strălucire reflectorizante, dar nu oferă protecție suplimentară împotriva UV.

Ochelari polarizați Julbo Montebianco 2

Ochelari de soare fotocromatici

Pentru iubitorii de sporturi de iarnă (schi, snowboarding, săniuș) și activități la mare altitudine, este crucial să minimizeze pe cât posibil strălucirea și să poți prezice relieful terenului. Lentilele fotocromatice sunt deosebit de eficiente în acest scop.

Lentilele fotocromatice se adaptează automat la schimbarea intensității luminii pentru a vă proteja într-o gamă mai largă. Aceste lentile sunt de fapt mai întunecate (pentru a bloca mai multă lumină) în zilele luminoase și mai deschise când condițiile sunt mai întunecate.

Atenție: Procesul fotocromatic nu funcționează când conduceți, deoarece razele UVB nu vă pătrund pe parbriz.

 fotochromowe okulary rowerowe

Ochelari fotocromatici Salice 018+

Straturi de ochelari de soare

Ochelarii de soare premium pot avea mai multe straturi de acoperire:

  • Stratul hidrofob respinge apa
  • Acoperire anti-zgârieturi pentru a îmbunătăți durabilitatea
  • Acoperire anti-aburire pentru condiții umede sau activități solicitante

Alegerea unei rame pentru ochelari sport

Alegerea cadrului determină confortul dumneavoastră în timpul activităților sportive. Când vine vorba de stil și design, siguranța este pe primul loc, așa că spre deosebire de ochelarii de soare la modă, ochelarii de soare sport trebuie să ofere un anumit nivel de protecție ochilor tăi. Amintiți-vă că ochelarii de soare sport vă ajută să vă protejați fața și vederea.
Materialul cadrului de pe ochelarii de soare sport ar trebui să fie flexibil, ușor și bine construit. În același timp, acestea trebuie să se potrivească bine pe față, să fie durabile și să ofere o ventilație suficientă pentru a preveni aburirea.

Material rama ochelarii de soare

  • Ramă din metal

Ramele metalice sunt ușor de reglat și distrag mai puțin atenția pentru câmpul dvs. vizual. Cu toate acestea, ramele metalice sunt mai puțin durabile decât alte tipuri și nu sunt concepute pentru activități cu impact ridicat. De asemenea, metalul se poate încălzi cu ușurință.

  • Nailon

Nailonul este ieftin, ușor și durabil. Unele rame din nailon au rezistență ridicată la impact. Cu toate acestea, aceste rame de obicei nu sunt reglabile.

  • Acetat

Acetatul, o variantă de plastic, este popular pentru ochelarii de soare eleganti. Cu toate acestea, materialul este mai puțin flexibil și nu este potrivit pentru sporturi extrem de active.

okulary przeciwsłoneczne do wędrówek Julbo

Ochelari Julbo CHAM Spectron 4

Sfaturi pentru ochelari

Pentru a avea o imagine de ansamblu mai bună asupra ce ochelari de exterior să alegeți pentru un anumit sport, vă aducem o selecție din oferta noastră de la mărci renumite:

Ochelari universali pentru activități sportive

Ochelari de soare sport Dynafit Trail Evo

Sunt ochelari versatili de la marca Dynafit Trail Evo, care au o greutate redusă, o aderență bună și o protecție fiabilă împotriva razelor solare. In plus, Trail Evo previne aburirea ochelarilor si se potriveste perfect si nu aluneca nici macar in timpul miscarii intense.

Sunt potrivite pentru mai multe sporturi, precum alergare, ciclism, patinaj cu role, drumeții alpine, schi alpinism sau schi fond.

 Ochelari sport Dynafit Trail Evo

Ochelari pentru ciclism

Ochelari de ciclism Salice 020 cu lentile fotocromatice

Aceștia sunt ochelari de ciclism de înaltă calitate ai mărcii Salice cu lentile fotocromatice. Ochelarii au un design sportiv si in acelasi timp stilat.

Ochelarii vin cu o husă practică și trei tipuri de lentile. De la cele colorate de bază, care sunt potrivite pentru vreme însorită frumoasă, la cele clare, care sunt folosite pe vreme nefavorabilă fără soare, până la ochelari fotocromatici. Acești ochelari universali se adaptează la intensitatea luminii solare, astfel încât sunt potriviți pentru aproape orice vreme.Sunt potriviți în principal pentru ciclism, dar îi puteți folosi și pentru drumeții sau aventuri în aer liber, dar și ca ochelari de alergare în lumina puternică a soarelui.

 fotochromowe okulary rowerowe

 Ochelari Salice 020+

Ochelari pentru drumeție

Ochelarii 100% Speedtrap® sunt complet încărcați cu cele mai avansate tehnologii pentru performanțe sportive maxime. Acest model este îmbunătățit de lentile Ultra HD de ultimă generație, care sunt fabricate din policarbonat rezistent la spargere și la impact, tratate cu un tratament de suprafață Hydroilo care respinge apa, transpirația și murdăria. Rama de cauciuc și vârfurile piciorului ultra-grip ajută la asigurarea confortului pe tot parcursul zilei, în timp ce orificiile inferioare reduc umezeala de pe lentilă. 

Ochelari 100% Speedtrap Soft Tact Black - HiPER Red Multilayer Mirror Lens

Vezi oferta completă

Acum că știi criteriile atunci când alegi ochelarii, poți compara diferite modele din oferta noastră și le poți alege pe cele care ți se potrivesc cel mai bine. La Outdoorlive.ro puteți găsi o mulțime de ochelari de soare de înaltă calitate, concepuți pentru diverse activități sportive. Daca este necesar, nu ezitati sa ne contactati, impreuna vom alege ochelari de soare pe care ii veti adora.

Etichete:
Autorul articolului
avatar

K. Mazurikova

O pasionată de activități în aer liber care a iubit sportul încă de când era copil. Activitatea ei preferată este alergarea, dar îi plac și drumețiile până în vârful munților.


Mai multe articole pe blog

newsletter-background

Outdoorlive este online

Urmați-ne

Urmăriți-ne pentru a afla tot ce este important din lumea celor mai bune mărci de outdoor.